
Vinsmak, kaffesmak, ølslurping og sjokolade orgier. Det er mange ting man kan smake seg frem til. Egentlig er ikke smak noe de fleste tenker over og de fleste har holdningen om at kaffe er kaffe, vin er vin, øl er øl, ost er ost og en spade er en spade. Slik er det ikke, det høres kanskje ut som et dårlig salgstriks men la meg forklare litt dypere.
Mennesker har mange smaksanser. Disse er først og fremst hoved organene nese og munn. Tungen har forskjellig flater for de ulike smakene. F.eks frempart av tunge, mellompart og bakpart i tilegg har man sidene av tungen og innside av kinnene. Disse er smaksorganer som fungerer sammens med nese. Vi kan si at alle kjenner forskjellige smaker men har du bare drukket friele kaffe og aldri prøvd noe annet er svaret enkelt. Du vet ikke bedre.
Men om du skulle sette en smak mot en annen, et bord med forskjellige kaffetyper da vil du kunne kjenne større forskjell. Dermed smak fungerer kun hvis man sammenligner, helst der og da.
Ingenting er feil når man smaker om man kjenner papp, rosmarin eller eksossmak så er dette helt naturlig. Det er fordi våre smaksanser er ikke bare et sanseorganisk fenomen men også et neurologisk fenomen. Du assosierer smakene med dine tidligere erfaringer. Derfor bruker profesjonelle "smakere" å friske opp hukomelsen hele tiden med luktprøver.
Så om du setter en Grans Øl oppmot en hansa,m dahls eller en tuborg så kan man faktisk kjenne forskjell. Dermed man kan kjenne forskjell på smakene, og ingenting er bare en øl eller spade ller ost osv.
No comments:
Post a Comment